Haber

‘Çok Şiddetli Kuraklık’ kategorisindeki bir başka şehir

MERSİN (İGFA) –

Başkan Vahap Seçer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘Çok Şiddetli Kuraklık’ kategorisinde olduğunu söyleyerek Mersinlileri uyardı. Lider Seçer’in yaptığı paylaşımda; “Mersin Çok Şiddetli Kuraklık Kategorisine girmiştir. Depremle birlikte artan ve yaz aylarında daha da artacak olan nüfusumuzu öngörerek çalışmalarımızı hızlandırdık. DSİ Genel Müdürlüğü geç olmadan Pamukluk Barajı arıtma-isalet hattına başlamalıdır. Suyun her damlası değerlidir.” ifadeler yer aldı. Mersin Büyükşehir ve MESKİ yetkilileri de Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Pamukluk Barajı’nın devreye alınması gerektiğine vurgu yaparak, vatandaşları bireysel bahislerde su tasarrufu konusunda dikkatli olmaya davet etti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘Çok Şiddetli Kuraklık’ kategorisinde olduğunu söyleyerek Mersinlileri uyardı. Lider Vahap Seçer’in paylaşımında; “Mersin Çok Şiddetli Kuraklık Kategorisine girmiştir. Depremle birlikte artan ve yaz aylarında daha da artacak olan nüfusumuzu öngörerek çalışmalarımızı hızlandırdık. DSİ Genel Müdürlüğü geç olmadan Pamukluk Barajı arıtma-isalet hattına başlamalıdır. Suyun her damlası değerlidir.” ifadeler yer aldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ yetkilileri de Pamukluk Barajı’nın özellikle Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınması gerektiğini vurgulayarak, vatandaşları bireysel olarak ele alınabilecek konularda su tasarrufu konusunda dikkatli olmaya davet etti.

Su tasarrufu yapılmazsa şehirde önemli miktarda su kaybı yaşanabilir.

MESKİ Genel Müdürlüğü, kış aylarında kullanılan suyun mevsim normallerinin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, yakın zamanda su sıkıntısının giderilebileceğine işaret etti. Deprem bölgelerinden yoğun göç alan illerden biri olan Mersin’de su kullanımında önemli artış görüldü. Su tasarrufunun büyük değer taşıdığının altını çizen MESKİ, hem artan nüfus yoğunluğu hem de kuraklık nedeniyle kentte önemli miktarda su sıkıntısı çekilebileceğini vurguladı. Mersin’in içme suyunun korunması için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdüren MESKİ, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

10 ili etkileyen depremden etkilenen illerden biri de Mersin oldu. Deprem bölgelerinden yoğun göç alan illerden biri olan Mersin’de kış şartlarına göre su kullanımı da arttı. Yaşanan kuraklık nedeniyle önümüzdeki günlerde suyun çekilebileceği düşüncesinin de gündeme geldiğini kaydeden MESKİ, suyun idareli kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer liderliğinde suyun bir damlasını bile korumak için çalışmalarını sürdüren MESKİ, içme suyunun verimli kullanılmasının büyük değer taşıdığını belirtti. MESKİ Genel Müdürlüğü, Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisinden kış olmasına rağmen yaklaşık yüzde 93 ile yüzde 96 arasında maksimum kapasiteye yakın su çektiklerini açıkladı. Özellikle yaz aylarında su tüketiminin yüzde 50 artacağını öngören MESKİ, yaşanan kuraklıkla birlikte kentte önemli miktarda su sıkıntısı çekilebileceğini vurguladı.

“İlimiz en son yayınlanan kuraklık haritasında ‘Olağanüstü Kurak İller’ arasında yer alıyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İşletmesi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Dr. Emel Deniz Avcı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün belirli aralıklarla verdiği kuraklık haritalarından da söz ederek, “İlimiz en son yayınlanan kuraklık haritasında ‘Olağanüstü Kurak İller’in ortasında yer alıyor. Bu maalesef mevcut iklim konusunda bir karamsarlık ve yağışlarla ilgili bir durum varken, ilimizde hızlı nüfus artışı ile de önemli sorunlar yaşıyoruz. Özellikle son deprem felaketi sonucu Suriyeli mültecilerin ilimize göç etmesiyle birlikte su tüketimimiz önemli ölçüde arttı. Bu da bazı sorunları beraberinde getiriyor.”söz konusu.

“Nüfusumuz 2 milyon 700 bine yaklaştı”

Avcı, MESKİ Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi verdi. “İlimizin nüfusu 2 milyon olmasına rağmen şu anda 2 milyonun üzerinde 700 bine yakın vatandaşın Mersin’de ikamet ettiği bir gerçek var. Bunların ortasında hem Suriyeli sığınmacılar hem de Rus savaşından ülkemize gelen misafirlerimiz ve depremden etkilenen vatandaşlarımız dahil olmak üzere nüfusumuz 2 milyon 700 bine yaklaştı. Bu da su tüketiminde artışı beraberinde getiriyor. Pik dönem dediğimiz geçen yılki Kurban Bayramı dönemindeki su tüketimini karşılaştırdığımızda bu dönemde ortalama yüzde 15’lik bir artış görebiliyoruz.dedi.

“Devlet Su İşleri’nin Pamukluk Barajını acilen işletmeye alması gerekiyor”

Avcı, Mersin’in yüzde 72’sine hitap eden Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Berdan Barajı’nın da şu anda faal ve tam kapasite çalıştığını belirtti. “Devlet Su İşleri’nin ivedilikle Pamukluk Barajı, İsale Hattı ve Arıtma Tesislerini yapıp devreye alması gerekiyor. Aksi takdirde daha büyük sorunlarla karşılaşırız. MESKİ Genel Müdürlüğü olarak tüm kaynaklarımızı takip ettiğimiz, tüm içme suyu şebekemizi takip ettiğimiz, atıksu arıtma tesislerimizi ve abonelerimizi takip ettiğimiz Merkezi Bilgi Depolama Sistemi adını verdiğimiz SCADA Sistemimiz aktif olarak çalışmaktadır. Bu SCADA Sistemi ile online müdahaleler yapıyor, suyu kaynağından deşarjına kadar her aşamada izliyor, kayıp-kaçak oranlarını düşürüyoruz. Şehri bariz basınç bölgelerine ayırdık, bu basınç bölgeleri ile birlikte su tüketimini ve arızaları sistematik olarak takip ediyoruz.”ifadeleri kullandı.

“Suyun her damlasının ne kadar önemli olduğunun bilinciyle arıttığımız atık suyu da değerlendiriyoruz”

MESKİ olarak akıllı şehirler kapsamında akıllı sayaçları hayata geçirdiklerini belirten Avcı, kayıp-kaçak oranlarını düşürdüklerini ve su tüketiminde rejimleri sistematik olarak takip ettiklerini kaydetti. avcı, “Suyun her damlasının ne kadar değerli olduğunun bilinciyle, arıttığımız atık suya da değer veriyoruz. Su tüketiminin büyük bir kısmı atık suya dönüşmektedir. Halihazırda işletmede ve çalışır durumda olan toplam 25 adet atıksu arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Atıksu arıtma tesislerinde arıttığımız suyun kalitesi son derece uygun olduğundan Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projelerinden biri olan Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi’nde deşarj ettiğimiz su hali hazırda Şişecam Soda Sanayi A.Ş. Şişecam Soda Sanayi A.Ş. ile imzaladığımız protokol çerçevesinde; Böylece kullandıkları saf suyu azaltmış olacağız. Bu su döngüsü ve suyun sürdürülebilirliği açısından bizim için son derece değerli. Yine diğer tesislerimizde merkezi refüj sulamada ve benzer formda tarımsal sulamada kullanılması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Kaynağından deşarjına kadar suyun ne kadar değerli olduğunu biliyor, gözümüz kulağımız suyun üzerinde tüm çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz.”söz konusu.

“Önceden gerekli önlemlerin alınması gerekiyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Dr. İlimizin son haritasına göre Kemal Güçlüli ‘Çok Kurak İller’ Hiçliğin ortasında değerlendirildiğini hatırlatarak bunu biz vatandaşlar olarak hissettiğimiz için söyledi. Güçlü, “Yağmur ve kar yağışı yok. Yaylalarımıza baktığımızda normalde beyaz olarak görmemiz gereken yerlerin aslında yeşil ya da kahverengi olduğunu görüyoruz. Tabi bu durum şu an çok hissetmesek de yaz aylarında su açısından önemli sıkıntılar yaratacak bir durum. Bunun nedenine bakacak olursak; İklim değişikliğini küresel anlamda tarif ederken aslında nasıl dramatik iklim olaylarına yol açtığından bahsediyoruz. Yani normal olması veya olmaması gereken yağışların zamanında olmaması, şiddetli yağışların çok kısa sürede oluşması gibi olaylarla karşılaşıyoruz. Bunun yanı sıra su kaynaklarımızın dışında yangın ve benzeri olaylar da bu iklim değişikliklerinin bir sonucu olarak ibret verici bir biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bu tür durumları insan hayatını doğrudan etkileyen durumlar olarak hissediyoruz. Bunun için gerekli önlemlerin önceden alınması gerekiyor.”söz konusu.

“İklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri fosil yakıtların enerji kaynağı olarak kullanılmasıdır”

Bireysel olarak alınabilecek önlemlerden bahseden Güçlü, su tasarrufu için bazı önlemler alınması gerektiğini, dikkatli olunması ve evlerde boşa giden suların boşa gitmemesi gerektiğini belirtti. Güçlü, “İklim değişiklikleri kuraklığa neden oluyor. İklim değişikliği ile mücadelede Mersin olarak neler yaptığımıza, dünyada neler yapıldığına ve bireysel olarak neler yapabileceğimize bakacak olursak; İklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri aslında fosil yakıtların güç kaynağı olarak kullanılmasıdır. Fosil yakıtların güç kaynağı olarak kullanılmasını önlemek için gereksiz güç kullanımını ortadan kaldırmalı ve kullandığımız gücün kaynağı saf güçten elde edilmelidir. Kullandığımız enerji fosil yakıtlardan geliyorsa, hızla iklim değişikliğini tetikliyor. Şahsen, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve bunun sonuçlarından biri olan kuraklığı ortadan kaldırmak için tüm gereksiz tüketimi bir an önce ortadan kaldırmamız gerekiyor.belirtti.

“Pamukluk Barajı’nın bir an önce devreye alınması çok önemli”

Mersin’de kent genelinde kullanılan suyun büyük bir bölümünün Mersin’in en büyük barajı olan Berdan Barajı’ndan sağlandığını belirten Güçlüli, şöyle konuştu: “Berdan Baraj Havzası ile Pamukluk Baraj Havzasını 2 eş havza olarak nitelendirebiliriz. Pamukluk Baraj Havzası’nın batı kesiminde baraj yapılarak su tutulmaya başlandı. Pamukluk Barajı’na bir an önce içme suyu arıtma tesisi yapılması ve oradaki isale hatlarının yapılması ile yerçekimi ile daha az kuvvet kullanarak içme suyu sağlama imkanı sağlayacağız. Çünkü Berdan Barajı’ndan, şehrimizde makul kotlarda insanların yaşadığı bölgelere su göndermek için pompalar ve terfi istasyonları kullanıyoruz. Kullandığımız bu pompalarda ve pompa istasyonlarında da elektrik tüketiyoruz. Ancak Pamukluk Barajı’na içme suyu arıtma tesisi yaparsak, rastgele bir pompa istasyonu kullanmadan suyu fiilen Berdan’dan gönderdiğimiz noktalara cazibe ile göndermiş olacağız. Bu çok değerli bir durum. Olası bir sorunda birbirinin yedeği sayılabilecek bu barajlarla şehre aynı anda iki farklı barajdan su verilmesi sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır. Yani birinde rastgele bir sorun yaşadığımızda diğer barajımız şehirde verilecek içme suyu noktasında bizim kurtarıcımız olacak. Bu açıdan Pamukluk Barajı’nın içme suyu arıtma tesisinin bir an önce yapılıp devreye alınması çok önemli.”dedi.

“SECAP’ta iklim değişikliğine uyum konusunda yapacağımız çalışmalara ilişkin durum tespiti yapılıyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı olarak Mersin’in Sürdürülebilir Güç İklim Eylem Planını TÜBİTAK ile birlikte yürüttüklerini ve 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklayan Güçlüli, şunları kaydetti: “Bu çalışma kapsamında SECAP, ilimizde iklim değişikliği ile ilgili yapacağımız çalışmalar veya iklim değişikliğine uyum noktasında yapacağımız çalışmalarla ilgili durum tespiti yapıyor. Genel olarak binaların durumu, elektrik kullanım durumları, sanayi tesislerimizin durumu yani şehirdeki elektrik tüketimi ile ilgili tüm alanlarda durum tespiti yapılacaktır. Bu durum tespiti sonunda bazı aksiyonlar belirlenecektir. Bu önlemler alındığında, şehirdeki elektrik tüketimini en aza indirmek ve doğaya salınan karbon salınımını en aza indirmek için bazı önlemler alacağız. Bu sayede iklim değişikliği ile mücadele için bu çalışmaları yürütebileceğiz” dedi.açıklamalarda bulundu.

“İklim değişikliği ile mücadele bireysel olarak yapılacak bir iş değil, küresel bir meseledir”

Sürdürülebilir Güç İklim Eylem Planı ile birlikte proje bittikten sonra bu eylemler belirlendiğinde kentte bu eylemleri ilan edeceklerini kaydeden Güçlü, şöyle konuştu: “Şehirdeki vatandaşlarımızın bu noktada yapabilecekleri faaliyetler hakkında kendilerine bilgi vereceğiz. Vatandaşlarımız şahsen sorumluluklarını yerine getirirken, kamu kurumları; Bu işi belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir bütün olarak yapmamız gerekiyor. Çünkü iklim değişikliği ile çaba ya da azaltım konusu bireysel, şehir ölçeğinde ya da ülke ölçeğinde yapılabilecek bir şey değil. Bu küresel bir durum, dünyada bir arada yaşayan tüm insanlar, tüm ülkeler ve şehirler birlikte adım attığında her zaman sonuca varacak bir konu.”söz konusu.

“Mersin’e 700 bin fazla nüfus baskısı sonucunda ciddi su sorunu yaşayacağımız aşikar”

Yaklaşık 20 gün önce meydana gelen sarsıntının bizler için çok üzücü bir tablo ortaya koyduğunu kaydeden Güçlüli, şöyle konuştu: “11 ilin doğrudan etkilendiği, dünyanın en büyük afetlerinden birini yaşadık. Bu illerde yaşayan vatandaşlarımızın oradan ayrılma imkanı buldukları ilk il elbette Mersin’dir. Bu şehirde yaşayan insanlar olarak aslında günlük hayatımızda bunun farkına varıyoruz ama bunu bize gösteren bilgiler de var. MESKİ Genel Müdürlüğümüzün su kullanım istatistiklerindeki değişimi değerlendirdiğimizde yaklaşık %15’lik bir artış olduğundan bahsetmiştik. Bu da 300-400 bin fazla nüfus demek. Aslında şehrimizde diğer ülkelerden yaklaşık 300-350 bin misafirimiz var. Bunlarla ve depremden gelen vatandaşlarımızla birlikte şu anda bu şehirde 700-800 bin civarında fazladan bir nüfus yaşıyor. Elbette bu kolay bir şey değil. Bu durum kentteki altyapı ve üstyapı hizmetlerini ciddi bir baskı altına almıştır. Kuraklığın yaşandığı bu günlerde, 700 bin fazla nüfusun Mersin’de yarattığı baskı sonucunda önemli su sıkıntıları yaşayacağımız aşikardır. Bu da gösteriyor ki Pamukluk Barajı’nın devreye alınması ve su tasarrufuna yönelik tedbirler çok değerli.”söz konusu.

MESKİ 2022 yılında su tasarrufunda 40 bin kişiye ulaştı.

Mersin’in her noktasında kesintisiz devam eden altyapı çalışmalarının yanı sıra sosyal faaliyetleriyle de Mersinlilerin hayatına dokunan MESKİ, bu faaliyetlerle 2022 yılında yaklaşık 40 bin kişiye ulaştı. Tüm dünyada artan küresel ısınma ve kuraklık tehdidiyle birlikte, suyu korumanın ve gelecek nesillere yeterli su bırakmanın önemi bilinciyle yaklaşık 7.800 ilk ve orta öğretim öğrencisine suyun değeri, su tasarrufu ve çevre bilinci anlatıldı. MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında su tasarrufu eğitimleri ile bilinçlendirildi. . MESKİ’nin Filtreli Su Müzesi’ni bir yıl boyunca düzenlediği ziyaretlerde toplam 2.204 öğrenciye tesisin tarihçesi, kaynaktan bardağa suyun öyküsü ve su tasarrufunun değeri anlatıldı.

SCADA hakkında bilgiler

SCADA Merkezi ile Mersin şehir merkezi, ilçeleri, köyleri ve mahallelerinde içme suyu şebekesine bağlı depolar, terfi istasyonları, kontrol noktaları, vanalar ve basınç odaları dahil tüm noktalarda anlık veri takibi yapılabilmektedir. SCADA Merkezi ile olası kaçak ve kayıpların azaltılması, sistemin hızlı tepki vermesi ile fiziksel ve ekonomik kayıpların en aza indirilmesi sağlanmıştır. 2021 yılının ilk 6 ayında DMA kapsamındaki 22 mahallede toplam 1819 adet içme suyu arızası tamir edilirken, DMA üretimi sonrası içme suyu arızalarında yüzde 46,7 azalma gözlenirken, ilçede toplam 866 adet içme suyu arızası tamir edildi. 2022’nin ilk 6 ayı… DMA’lar ve akustik dinleme süreçleri ile birlikte 2022 yılının ilk 6 ayında toplam 2.232.055 m³ içme suyu tasarrufu sağlandı.

caglayanceritajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu