Haber

Dr. Miyuki Aoki Girardelli “Japonya Festivali”nde mimar ITO Chuta hakkında konuştu

Japonya Büyükelçiliği’nin Türkiye’de düzenlediği “Japonya Festivali” kapsamında düzenlenen etkinlikte Japon mimar İTO Chuta ele alındı.

Türkiye’de yaşayan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Miyuki Aoki Girardelli, çevrimiçi etkinlikte katılımcılara Meiji dönemi mimarisini ve İTO Chuta’nın Osmanlı coğrafyasında gezerken izlenimlerini anlattı.

Türkçe slaytlarla sunum yapan Girardelli, İTO Chuta üzerine akademik çalışmalar yaptığını, daha önce 2010 Japonya Yılı kapsamında Türkiye-Japonya ilişkileri, iş adamı ve çay töreninin başında İstanbul’u ziyaret ettiğini belirtti. usta Yamada Torajiro, mimar Ito Chuta ve Budist din adamı, araştırmacı Otani Kozui’yi anlatan “Hilal ve Güneş” standının açıldığını belirtti.

Chuta’nın Japonya’da mimarlık tarihini yazan ilk kişi olduğuna işaret eden Girardelli, Chuta’nın 1902-1905 ortalarında 3 yıl 3 aylık bir dünya gezisine çıktığını ve bu dönemde mimari araştırmalar yaptığını söyledi.

1867 doğumlu Chuta’nın Japonya’da mimar olarak işe başlayan ilk kişi olduğunun altını çizen Girardelli, usta mimarın aynı zamanda başarılı bir illüstratör ve manga sanatçısı olan yönüne dikkat çekti.

Konuşmasında Ito Chuta’nın mimari çizimlerinden bahseden Dr. Miyuki Aoki Girardelli, Chuta’nın da Avrupa üzerinden trenle İstanbul’a geldiğini belirterek, “Chuta hayatı boyunca saha defterleri tuttu ve toplam 76 defteri var. Bu defterlerin ilk 12 cildi ilk 12 cildi. Onun dünya turuna ait. Bu 12 cildin üçte biri Osmanlıca. İmparatorluğu ile ilgili notlar. Bu aslında çok önemli bir nokta.” söz konusu.

Girardelli, usta mimarın İstanbul’un yanı sıra Ankara, Bursa, Antakya gibi birçok şehri gezdiğini belirterek, “Chuta bir yere gittiğinde önce harita çiziyor, sonra gitmek istediği yerleri listeleyip haritaya yerleştiriyor. sonra tek tek not aldığı yerleri geziyor. O zamandan beri çok iyi bir coğrafya bilgisine sahip.” dedi.

Girardelli, Chuta’nın Osmanlı coğrafyasında Bizans mimarisi üzerine araştırmalar ve çizimler yaptığını belirterek, çalışmalarında Batı kaynaklarından yararlandığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu