Yaşam

“Karanlık Gece” Nilüfer’de seyirciyle buluştu

Nilüfer Belediyesi, 59. Antalya Altın Portakal Sinema Festivali’nde “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” ödüllerine layık görülen Özcan Alper’in “Karanlık Gece” sinemasını daha önce “Bir Film Bir Sohbet” etkinliğinde Nilüferli sinemaseverlerle buluşturdu. serbest bırakılması. Özel gösterimin ardından yönetmen Özcan Alper ve oyuncu Ozan Çelik izleyicilerle söyleşi gerçekleştirdi.

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Bir Sinema Bir Sohbet etkinliği Nilüferli sinemaseverlere özel bir gece yaşattı. 59. Antalya Altın Portakal Sinema Festivali’nde “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” ödüllerine layık görülen Özcan Alper’in “Karanlık Gece” filmi daha vizyona girmeden Nilüferli sinemaseverlerle buluştu. Konak Kültürevi Serdar Şafak Sahnesi’nde gerçekleştirilen özel gösterime beyazperdeye gönül verenler ilgi gösterdi. Yönetmenliğini Özcan Alper’in üstlendiği, senaryosunu Murat Uyurkulak’ın yazdığı Karanlık Gece’nin başrollerini Berkay Ateş, Pınar Deniz, Ozan Çelik, Taner Birsel, Sibel Kekilli ve Cem Yiğit Üzümoğlu paylaşıyor. Anadolu’da küçük bir köyde yaşayan İshak karakterinin toplumsal bir sessizliğin ortasında yaşadıklarının ve kendi vicdanının anlatıldığı “Karanlık Gece” Bursa seyircisinden tam not aldı. Bu özel gösterimin ardından sinema yönetmeni Özcan Alper ve oyuncu Ozan Çelik izleyicilerle Karanlık Gece filmi, senaryosu ve çekim süreci hakkında sohbet etti.

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer sinemaseverlerden övgü dolu sözlerle bahseden Özcan Alper, “Bu tiyatro benim için çok değerli. Karanlık Gecem filmi ve daha önceki filmlerim bu salonda gösterildi. Bursa seyircisi filmlerime sahip çıktı. Bundan sonraki filmlerimde buraya gelmeyi umuyorum. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer seyircisinin benim için yeri çok ayrı. Nilüfer Belediyesi’nin kültür sanat alanındaki çalışmaları Türkiye’ye örnek olmalıdır.

Karanlık Gece sinemasının önceki filmleriyle benzer temalara ve sorunlara sahip olduğunu belirten Alper, “Kendi filmlerinize göndermeler yapabilirsiniz. Bir sinemayı sadece bir sinema olarak görmek istemiyorum. Ben de tüm sinemalarda açık bir eser olarak görmeyi seviyorum, bazen şiir, bazen edebiyat, bir fotoğraf karesi olarak. Benim sinemalarım Türkiye’nin yaklaşık 100 yıllık sorunudur. Bana 10 yıl sonrasına git, Türkiye’nin 100 yılını anlat deseler, sinemacı olarak 4 sinemamı gösterirdim. Bu 4 sinemaya baktığınızda yüzleşmeme, yüzleşmekten kaçınma, bir grup suçu örtbas etme, hafıza, ötekileştirme ve linç gibi birçok şeyi her zaman görebilirsiniz.” Toplumsal sorunları bireysel hikâyeler üzerinden anlatmayı gerçek bulduğunu belirten Özcan Alper, “Temelde sorunlarımızdan biri de özür dilemeyi bilmememiz. Herkes birbirini sevmek zorunda değil ama saygı duymayı ve dinlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bu sinemada vicdandan kaynaklanan bir adalet arama hikayesi vardır. Toplumsal vicdan oluşturmak için öncelikle utanmayı bilmek gerekir. Anadolu kültüründe köklerimizde bu var ama sanırım zamanla bu duyguların bir kısmını kaybettik. O yüzden bu sinemada ve diğer sinemalarımda tüm bu sorunlarla birlikte benzer görsel göndermelerin olması çok normal” dedi.

“İnsan hakları dersi vermek için film yapmıyorum” diyen Özcan Alper, “Günlük hayatta fark edemediğimiz ırkçılık gibi kabahatlerle karşılaşabiliyoruz. Bu sayede sinema, sanat, edebiyat, müzik gibi tüm bu örtülen kusurları ve dertleri daha görünür kılmak, empati kurabilmek ve konuşabilmek istiyorum. Birine insan hakları dersi vermek için film yapmıyorum. Aksine yaşadığım ülke ve coğrafyadan yola çıkarak filmlerimi yaparken kendimi merkeze koyuyorum. Sanat, sinema, edebiyat, tiyatro ve müzikle tanışan, gören, empati kuran, dinleyen bir nesil oluyor. ve başkalarını duyun. Bu topluluk kolay kolay ırkçılık yapamaz, şiddete bulaşmaz. Türkiye’de buna ihtiyacımız var. Sanatı ve sinemayı bir eğlence aracı olarak görmeye başladık. Aksine sinema aynı anda düşünmeye, konuşmaya ve empatiye neden olmalıdır. Seyirci bu filmleri daha çok izlerse inşallah daha çok film çekeriz. Ama bu senin sayende olacak.” Özcan Alper ve Ozan Çelik söyleşinin son bölümünde izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Gecenin sonunda Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nejla Aslan, Özcan Alper ve Ozan Çelik’e teşekkür etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu